skip to Main Content
06-14029864 info@powerforme.nl
Het Ligt Altijd Aan Mij!

Ik vind het vervelend om te zeggen maar ehhh ik krijg echt jeuk van mensen die slachtoffergedrag vertonen. Waarschijnlijk omdat ik mijzelf ook heel lang slachtoffer heb gevoeld. “Tuurlijk geef de schuld maar weer aan mij: het ligt toch altijd aan mij” of “Ik kan toch nooit iets goed doen.” Het lag aan die irritante dominante collega, die vriend die mij altijd alles liet betalen of die vriendin die alleen maar aan zichzelf dacht. Best lekker om je slachtoffer te voelen want dan hoef je niet aan jezelf te werken.

Soms is het best lekker om even de schuld buiten jezelf te leggen en te zwelgen in zelfmedelijden. Alleen zo jammer dat het bakken met energie kost. Maar dat niet alleen: je wordt er niet bepaald een leuker mens van en trekt andere “zuigtabletten” aan.

Eerlijk gezegd is het heel confronterend als je ontdekt dat je overal een aandeel in hebt. Sterker nog. Hoe bewuster ik word hoe meer ik mij realiseer dat ik alles zelf creeer. Neem die irritante dominante collega. Het was een vreselijke vrouw die mij een paar valse streken heeft geleverd zoals die keer dat ze met mijn project aan de haal ging maar ik was er zelf bij! Ik gaf mijn grenzen niet aan en keek “machteloos” toe. Achteraf heb ik veel van haar geleerd en laat ik het nooit meer zover komen. Of neem die vriendin die nooit eens betaalde. Het irriteerde mij mateloos maar in plaats van dat tegen haar te zeggen, viel ik anderen lastig door erover te klagen. Niet echt liefdevol en door te doen alsof ik het oké vond, hield ik haar gedrag in stand. En die vriendin die eigenlijk alleen belde als ze in de shit zat? Ik heb mijn mond gehouden, stond altijd voor haar klaar en had kunnen aangeven dat ik het niet tof vond dat ze nooit vroeg hoe het met mij ging.

Moraal van dit verhaal: je hebt altijd gelijk. Of je jezelf nou slachtoffer voelt of niet. Beide is helemaal prima: het is aan jou. Ik ben dankbaar dat ik de ballen heb gehad om mijn shit op te ruimen en de reis van mijn hoofd naar mijn hart heb gemaakt. Hierdoor heb ik nu mooie liefdevolle vrienden om mij heen die mij steunen door dik en dun, mij een spiegel voorhouden en een liefdevolle schop onder mijn kont als ik mijn power uit handen geef en verval in oud slachtoffergedrag ? ik begrijp het als je je slachtoffer voelt maar gun het je zo om te groeien en je te omringen met mensen die je laten bruisen…… het is aan jou

admin
Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top