skip to Main Content
06-14029864 info@powerforme.nl
Heb Jij Hart Voor Je Werk?

Vorige week was ik op bezoek bij een vriendin die al een tijdje in het ziekenhuis ligt. Toen ik naar buiten liep, hoorde ik een verpleegster te keer gaan tegen een patiënt die niet wilde meewerken. “Beseft u wel wat uw gedrag met mij doet!”, “Ik krijg nooit eens een dank je wel te horen. Waarom werkt u nooit eens gewoon mee!”

Mijn hart ging tekeer

Ik voelde mijn hart tekeergaan en wist niet goed wat ik moest doen. Er ging van alles door mij heen. Het liefst was ik heel hard naar buiten gerend maar dat lukte niet. Het was alsof ik aan de grond genageld stond. Op dat moment liep de verpleegster de kamer uit. Ze zag dat ik geschrokken was en kwam naar mij toe gelopen. “Ik zie dat je geschrokken bent maar we moeten tegen sommige patiënten wel zo praten. Deze meneer wil niets en werkt totaal niet mee.” Ik haalde diep adem en vertelde haar dat ik niet van die meneer was geschrokken maar wel van haar gedrag. Ze keek mij argwanend aan. “Hoezo? Jij begrijpt er helemaal niets van! Hoe moet ik anders mijn werk doen.”

Het kwartje viel

Even borrelde de gedachte “Wat heb je nou gezegd” op en wilde ik alsnog hard wegrennen maar mijn benen werkten niet bepaald mee. Terwijl ik haar aankeek, voelde ik haar machteloosheid. Voordat ik er erg in had, hoorde ik mijzelf zeggen dat ik heel goed snap dat het frustrerend is als je het druk hebt en patiënten niet meewerken. Maar dat zij er niet zijn om haar een goed gevoel te geven. Dat is iets waarvoor je zelf verantwoordelijk bent.

Ik weet niet goed wat er toen gebeurde maar ik voelde dat het kwartje viel. Ze ontspande en kwam gelijk een stuk rustiger en zachter over. Grote bewondering voor deze dame want niet iedereen heeft de power om eerlijk naar zichzelf te kijken. Hier is lef voor nodig; het is namelijk zoveel makkelijker om de schuld bij een ander neer te leggen. Daarna hadden we een leuk gesprek over de werkdruk, “zuigtabletten” en hoe je bij jezelf blijft.

Maak het verschil

In de auto moest ik nog diverse keren aan ons gesprek denken. Ik ben zelf ook niet altijd zen en verval soms in oud gedrag. Dan zit ik vast in mijn hoofd, ligt de situatie aan alles en iedereen maar niet aan mijzelf. Best lekker om je even slachtoffer te voelen maar het lost niets op en het vreet energie.


admin
Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top